A Világbajnokság Csapatai: Marokkó

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 17.

Az F csoport három tagja már megvolt, most jöjjön a negyedik, ezt követően pedig már csak nyolc együttesről fogunk beszélni. Terveink között szerepel még néhány érdekesebb lista, a várható legjobb fiatalokról, a legjobb hiányzókról, a sérültekről stb.

De előtte tényleg szeretnénk befejezni már a csapatok bemutatását, addig nem is nagyon szeretnék belekezdeni másba. Aztán lehet, hogy a változatosság kedvéért közbe jön egy másik téma, majd meglátjuk.

A marokkói együttesnél felbolydult az élet a kezdés előtti napokban, Walid Regragui együttesének két meghatározó játékosa is kiesett, közben a marokkói sajtó kissé támadja a szövetségi kapitányt, a csapat tagjai meg kizárnák ezeket a hangokat, és csak az előttük álló feladatokra koncentrálnának. Afrika talán legerősebb csapata ugyanis kemény csoportba került, és bár van esély arra, hogy három meccs után is találkozhatunk velük, ez az esély annyira nem duci, maradjunk annyiban.

A csoport egyértelmű esélyese Horvátország és Belgium, Marokkónak meglepetéseket kell okoznia ahhoz, hogy továbbjusson.

A csapatban bővelkednek a tehetségek, ezért sem írnám le teljesen Hakimiékat.

Marokkó először 1970-ben, Mexikóban szerepelt világbajnokságon, előtte vagy nem jutottak ki, vagy visszamondták a szereplést, de volt idő, amikor Franciaország részeként erre nem is volt meg a lehetőségük.

Eddig összesen ötször játszottak, a mexikói után ott voltak a másik mexikói VB-n (1986-ban), majd 1994-ben és ’98-ban, illetve egy hosszú szünet után 2018-ban is.

Legjobb szereplésüket 1986-ban érték el, amikor bejutottak a nyolcaddöntőbe, egyébként mindig kiestek a csoportból.

Négy évvel ezelőtt is, amikor egy pontot gyűjtöttek, Spanyolországgal ikszeltIek, Portugáliától és Irántól is kikaptak. Érdekesség, hogy akkoriban Hervé Renard volt a kispadon, aki most Szaúd-Arábia kapitánya.

Az út a VB-ig

Ahogy az észak-, és közép-amerikai, úgy az afrikai selejtező is három szakaszból áll, azonban Marokkónak nem kellett az elejétől fogva játszania, a második körben szálltak be. Ilyenkor tíz négyfős csoportot kreálnak, Marokkó Guineával, Bissau-Guineával és Szudánnal került egy négyesbe, és egyáltalán nem okozott gondot számukra a csoportelsőség. Mind a hat meccsüket megnyerték, 20 gólig jutottak, miközben csak egyszer vették be a kapujukat, ami az összes csapatot figyelembe véve a második legjobb eredmény volt, Mali ugyanis gólt sem kapott…

A harmadik szakasz maga a döntő volt, ahogy Szenegálnak Egyiptommal kellett megmérkőznie, addig Marokkónak a Kongói Demokratikus Köztársaság akadt a horgára.

Az első mérkőzésen még nem jött ki a csapatok között a különbség, csak 1-1-et értek el, azonban a visszavágón már fölényes győzelmet arattak Vahid Halihodzicék. A bosnyák azóta már nem irányítja a gárdát, de erről nemsokára beszélni fogok.

A legeredményesebb játékos Ayoub El Kaabi lett öt góllal, a mögötte levő játékos Ryan Mmaee volt, aki négy gólt szerzett.

Marokkó a kijutás óta két ANK-selejtezőt játszott, valamint pár barátságos meccset, utoljára szeptemberben léptek pályára, azonban ma Grúzia ellen fognak pályára lépni.

A keret tagjai

Magyarországon nagy visszhangot keltett Walid Regragui kerethirdetése. Két Fradi-játékos is várta a meghívót, Samy és Ryan Mmaee, akik korábban, Vahid Halihodzic csapatában rendszeresen ott voltak legalább a keretben. Ám a levél csak nem jött, végül kiderült, az új edző, Regragui nem számít a védőre és a csatárra. Egyesek szimplán szakmai döntésnek fogták fel, a közvélemény másik része viszont úgy gondolta, a Mmaee-fivérek a lobbisták áldozatai lettek.

Egyesek szerint ugyanis Badr Benun és Abderrazak Hamdallah helyi nyomásra, politikai okokból kerültek a csapatba. Annak ellenére, hogy Hamdallah három éve nem volt válogatott, ráadásul hetek óta egyikük sem lépett pályára, mivel a bajnokságuk szünetel. A Mmaee-testvérek meg közben Európa második számú kupájában szerepelnek minden egyes héten.

Ryan Mmaee azt hihette, hogy van esélye, történt egy sérülés, Amine Harit az utolsó bajnokiján megsérült, és biztossá vált, hogy nem lehet ott a VB-n. Aztán még valaki kiesett, név szerint Zakaria Aboukhlal. Ám a kapitány ezúttal sem őt kereste, hanem a Burnley szélsőjét, Anass Zaroury-t, akit villámsebességgel honosítottak, így szerepelhet a VB-n. Azóta be is jelentették hivatalosan, hogy ő fogja pótolni Haritot.

Visszatért a csapatba Hakim Ziyech, aki meg Halihodzic alatt nem játszott, személyes ellentétek feszültek az edző és a játékos között. Azonban azzal, hogy a bosnyákot kirúgták, megnyílt az ajtó a Chelsea játékosa előtt.

A teljes keret:

Kapusok: Yassine Bounou, Munir Mohamedi, Ahmed Reda Tagnaouti

Védők: Achraf Hakimi, Noussair Mazraoui, Nayef Aguerd, Badr Benoun, Romain Saiss, Yahya Attiyat Allah, Jawad El Yamiq, Achraf Dari

Középpályások: Sofyan Amrabat, Abdelhamid Sabiri, Selim Amallah, Azzedine Ounahi, Bilal El Khannouss, Yahya Jabrane, Anass Zaroury

Támadók: Hakim Ziyech, Abde Ezzalzouli, Zakaria Aboukhlal, Sofiane Boufal, Ilias Chair, Youssef En-Nesyri, Walid Cheddira, Abderrazak Hamed Allah

A szövetségi kapitány

Nem csak Iránban volt kisebb fejetlenség a 2022-es katari VB előtt, hanem Marokkóban is. A mostani szövetségi kapitányt alig egy hónapja nevezték ki, előtta Vahid Halihodzic irányította a csapatot, ő juttatta ki őket a VB-re. Halihodzic igazán peches szakember. Már harmadszor járt úgy, hogy sikeres kvalifikációt követően a VB előtt kiebrudalják az adott nemzeti csapat éléről. Ez történt Elefántcsontparttal és Japánnal is korábban.

Az utód, Walid Regragui eddig egy mérkőzésen vezette a nemzeti csapatot, Madagaszkár ellen játszottak barátságos mérkőzést, és nyertek 1-0-ra. A korábbi jobbhátvédnek van már némi tapasztalata a nemzeti csapatnál, 2012-ben egy évig asszisztensként dolgozott a felnőtteknél. Azóta klubcsapatokat vezetett, a Wydad AC-tól csábították el augusztusban.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com:2096 játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Nayef Aguerd az a játékos, aki még sokra viheti. Nyáron váltott klubot, a West Ham United játékosa lett, ám szinte azonnal megsérült, és hónapokon keresztül nem volt bevethető. Regragui elhozta, mert az utóbbi két hétben már a pályán volt, de még idő kell neki, hogy formába lendüljön. Az biztos, hogy vele hatalmasat nyert a marokkói csapat.

Szintén meg kell említeni a kapust, Bonot, valamint Achraf Hakimit. Aki a Real Madridba nem fért be anno, majd szédületesen kezdett futballozni, miután eligazolt onnan. Ma már a PSG meghatározó szélsője, a védelem és a középpálya jobb oldalán is lehet vele találkozni.

A negyedik játékos szerintünk, aki nagyot dobhat a csapaton nem más, mint Youssef En-Nesyri. A Sevilla támadója szenved, akárcsak a csapata a spanyol bajnokságban, ám a válogatott mindig más tészta. Főleg egy ekkora tornán. Gólerős, jól fejel, erőszakos, nagyszerűen helyezkedik, ha jó labdákat kap, akkor ő lehet a csapat gólkirálya.

És persze ott van még Hakim Ziyech, aki bár kevés játéklehetőséghez jut Londonban, repítheti a marokkói válogatottat.

A felfedezett

Méltatlanul keveset beszélünk a Fiorentina középpályásáról, Sofyan Amrabatról, pedig a firenzei csapat egyik legjobbja. Már tavaly is az volt, és idén is, még ha a violáknak annyira most nem is megy. Rajta kívül Ilias Chairről lehet még beszélni, aki a másodosztályú QPR játékosa, de szívesen látnánk egy nagyobb csapatban.

A várható kezdőcsapat

Regragui számára gond, hogy jobbhátvéd poszton ott van Hakimi és Noussair Mazraoui. Egyiküket sem kéne padra ültetni, benne van a pakliban, hogy Hakimi végül balbekket fog játszani a 4-3-3-as felállásban. Utoljára a Dortmundnál játszott balhátvédet, de megállta a helyét…

Bono – Mazraoui, Dari, Saiss, Hakimi – Amrabat, Ounahi, Sabiri – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

A menetrend

Marokkó csapata majd szerdán délelőtt lép pályára Horvátország ellen, aztán következik a Belgium elleni mérkőzés, és a következő hónap elsején Kanada ellen fejezik be a csoportkört.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája
felső