A Világbajnokság Csapatai: Szerbia

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 18.

Szerbia történelme baromi érdekes már önmagában is, néhol kifejezetten drámai eseményeket éltek meg az ottani emberek. A futballjuk terén sem egyszerű megvizsgálni a múltjukat. Hiszen, mióta világbajnokságok vannak, Szerbia négy néven indult – vagy indulhatott volna. 1930 és 1938 között Jugoszláv királyság néven, de nem sikerült kijutniuk, később, az egykori Jugoszlávia aztán már nyolc tornán is járt, melyek közül az 1990-es volt a legsikeresebb, ekkor Olaszországban a negyeddöntőig jutottak.

2006-ban már, mint Szerbia és Montenegró szerepeltek, 2010-től pedig önállóan, Szerbiaként két VB-t megjártak. Egyszer Dél-Afrikában, egyszer pedig négy éve Oroszországban.

Baromi érdekes, hogy a négy évvel ezelőtti tornán is Brazíliával és Svájccal kerültek egy csoportba, csak akkor nem Kamerun volt a negyedik ország, hanem Costa Rica. A szerbek aztán a harmadik helyen zártak, egyedül a közép-amerikaiakat tudták legyőzni, a csoport két esélyesétől kikaptak.

Pedig a csapat már akkor sem volt gyenge. De ez a mostani keret… Itt már tényleg lehet továbbjutással számolni.

Az út a VB-ig

Szerbia a svájciakhoz hasonlóan szintén váratlan csoportgyőzelmet aratott. Abban a kvintettben rajtuk kívül Portugália volt még, akik persze a legveszélyesebb ellenfélnek számítottak. No meg Írország, Luxemburg és Azerbajdzsán, akik nagyon csúnyán fogalmazva dísznek voltak ott, mert az első és a második hely sorsába nem szóltak bele.

Szerbia hat győzelmet és két döntetlent ért el ezen nyolc meccs alkalmával, az utolsó fordulóban sikerült még Portugáliát is kétvállra fektetniük, ráadásul idegenben, így kétség sem férhetett hozzá: Megértek arra, hogy ismét ott legyenek a világbajnokságon.

A csapat legeredményesebb játékosa Aleksandar Mitrovic volt, aki a gólok majdnem felét szerezte: Szerbia a selejtezők során összesen 18-szor talált be, ebből 8-at vállalt magára Mitrovic, aki egyébként a Fulham focistája.

A szerbek azután annyira belelendültek, hogy a Nemzetek Ligájában sem állította meg őket senki. Pedig az előző sorozatban kis híján kiestek… Most viszont sem a svédek, sem a norvégok, sem a szlovének nem tudták őket megverni. Vagyis de, egyszer, de ettől függetlenül Szerbia feljutott az A divízióba. Dragan Stojkovicék szerveztek még egy felkészülési mérkőzést a start előtt, Bahreinnel fognak meccselni ma délután fél öttől.

A keret tagjai

Akárhogyan is nézem, ennek a csapatnak nincs gyenge pontjai. Az idei VB egyik nagy közönségkedvence lehet a szerb csapat, mert egy ilyen kerettel rossz focit nem lehet játszani. Vagyis mi nagyon bízunk benne. Dragan Stojkovic nem bízta a dolgokat a véletlenre, a 26 fős keretből 25 játékos külföldön játszik, mindössze Strahinja Erakovicról gondolta azt, hogy megüti a szintet. Ő egyébként a Crvena zvezda játékosa, állandó kezdő, a meghívója nem alaptalan.

Kapusposzton, a védők között, a középpályán és a támadók között is vannak klasszisok. És nem is egyedül! Véleményem szerint ez minden idők legerősebb szerb csapata, persze a régi jugo csapatokkal az összehasonlítás kicsit… unfair. Szóval hagyjuk is ezt.

Ami miatt egy kicsit aggódnia kell Stojkovicnak, az Dusan Vlahovic és Aleksandar Mitrovic állapota. Utóbbi október végén sérült meg, és a Premier League-ben két meccset is kihagyni kényszerült, míg Dusan Vlahovic szintén október végén esett ki, és öt egymást követő mérkőzésen sem tudták nevezni a bianconerinél.

Ha minden így marad… akkor gond van. A keret mondhatni harmadik számú csatára Luka Jovic, aki viszont egy kissé formán kívül van. Úgy jó másfél éve. Konkrétan a törést az jelentette, hogy aláírt a Real Madridhoz, kiesett a ritmusból, Benzema mögött nem nagyon jutott szóhoz. Előbb visszaküldték a Frankfurtba, de már ott sem volt az igazi. Az idén ingyen csatlakozott a Fiorentinához, ahol eddig 22 tétmeccsen 7 gólt szerzett. Nem rossz, de… Gondolom a szurkolókat is megnyugtatná, ha ott lenne még Mitrovic, valamint Vlahovic is.

A teljes keret:

Kapusok: Marko Dmitrovic (Sevilla), Vanja Milinkovic-Savic (Torino), Predrag Rajković (Mallorca)

Védők: Nikola Milenkovic (Fiorentina), Stefan Mitrovic (Getafe), Strahinja Pavlovic (Salzburg), Milos Veljkovic (Werder Bremen), Filip Mladenovic (Legia Warsaw), Srdan Babic (Almeria), Strahinja Erakovic (Red Star Belgrade)

Középpályások: Dusan Tadic (Ajax), Nemanja Gudelj (Sevilla), Filip Kostic (Juventus), Nemanja Maksimovic (Getafe), Filip Djuricic (Sampdoria), Nemanja Radonjic (Torino), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio), Sasa Lukic (Torino), Andrija Zivkovic (PAOK), Uros Racic (Braga), Ivan Ilic (Hellas Verona), Darko Lazovic (Hellas Verona)

Támadók: Aleksandar Mitrovic (Fulham), Luka Jovic (Fiorentina), Dusan Vlahovic (Juventus)

A szövetségi kapitány

Egészen érdekes pályát tudhat magáénak Dragan Stojkovic. Játékosként Jugoszlávia színeiben két VB-n is játszott, de visszavonulását követően az edzői pályát messziről elkerülte. Előbb a szerb szövetség elnöke lett, majd ugyanilyen pozíciót töltött be a Crvena zvezdánál. 2008-ban lett először vezetőedző, méghozzá Japánban, a Nagoja Grampusnál, ahol profi karrierjét befejezte. A japán kalandon kívül egyébként még Marseille-ben légióskodott, karrierje nagy részét a Crvena zvezdában töltötte.

A japán együttest öt éven át irányította, majd a kínai Guangzhou szerződtette, ott szintén öt évig dolgozott. A szerb válogatottat 2021-ben vette át, és nagy csatában, Portugáliát megelőzve juttatta ki őket a Világbajnokságra.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com:2096 játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

A múlt héten volt szerencsém élőben látni Sergej Milinkovic-Savicot a pályán. Lenyűgözött. Még úgy is, hogy nem a legjobb mérkőzést játszotta a Monza ellen. Mindenhol ott volt, osztogatott, szerelt, irányított, régóta nem volt ekkora tehetség a szerbeknél. Nem hiába akarja őt most már állítólag a Real Madrid is…

Rajta kívül a két csatár, Dusan Vlahovic és Aleksandar Mitrovic lehet fontos láncszem a pályán, valamint a nem árt majd figyelni a Juve által leigazolt Filip Kostic játékát is.

A felfedezett

Némileg meglepetésre került be a keretbe Ivan Ilic, a Verona középpályása. A fiatal védekező felfogású játékos 21 éves kora ellenére nagyon érett játékot mutat be az amúgy gyengélkedő csapatában.

A várható kezdőcsapat

A közelmúltban Stojkovic a 3-4-1-2-es felállást erőltette, ahol Kostic és Zivkovic a széleken a védekezésből meg a támadásból is ki kell, hogy vegye a részét. A középpálya közepén Ilic és Milinkovic-Savic, előttük Tadic, majd a két csatár. Nem rossz csapat…

V. Milinkovic-Savic – Veljkovic, Milenkovic, Pavlovic – Zivkovic, Milinkovic-Savic, Ilic, Kostic – Tadic – Mitrovic, Vlahovic

A menetrend

Szerbia a lehető legnehezebb ellenféllel kezd, Brazíliával, 24-én, aztán 28-án Kamerun következik. A harmadik fordulóban jön a Svájc elleni meccs.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája
felső