Az Euro 24 Csapatai: Ausztria

Olvasd el 4 perc alatt szerző Bartos László 2024 június 12.

Botrányokkal övezett utat járt be nyugati szomszédunk, és egy meglehetősen érdekes, de semmiképp nem gyenge kerettel érkeznek az ő nyugati szomszédjukba. Ausztria válogatottjának több állandó tagja homofób botrányba keveredett, a csapat vitathatatlanul legjobbja sérülés miatt csak a pálya széléről tud segíteni, így a gárda esélyei a csoportból való továbbjutásra finoman fogalmazva is megcsappantak.

Viszont ez nem egy gyenge keret, csak maximum kissé rutintalan. Na meg van egy nagyon jó szövetségi kapitányuk, akit a Bayern München szeretett volna megszerezni magának, de Ralf Rangnick nemet mondott a felkérésre.

Az út az EB-ig

Ausztria csak csoportmásodikként, de meglehetősen simán jutott ki az EB-re. Észtországgal, Svédországgal, Azerbajdzsánnal és Belgiummal voltak egy ötösben, és a belgák mögött egy ponttal lemaradva végeztek a második helyen. Ha valaki azt hiszi, őrületes küzdelem volt köztük meg a svédek között a második helyért, nagyon téved. A skandinávokra rávert 9 pontot Ralf Rangnick együttese.

Ausztriára több felkészülési mérkőzés nem vár, márciusban Szlovákiát és Törökországot győzték le, míg most júniusban Szerbiát, valamint ikszeltek Svájccal. Nem rossz mérleg, főleg, hogy jó pár meghatározó játékosuk nem lehetett ott.

A keret tagjai

Még a szezon elején sérült meg David Alaba, aki vitathatatlanul Ausztria legjobb játékosa, folyamatosan őt választják a legjobbnak házon belül. Nem mellesleg ő a csapatkapitány. Ami jó hír, hogy David Alaba ott lesz a csapattal, csak nem a pályán, egyfajta stábtagot, edzőt csináltak belőle. Jó bemelegítés lehet ez azokra az időkre, amikor már visszavonul a balbekként, belső védőként és baloldali középpályásként bevethető játékos.

A csapat két Schlagere, Alexander és Xaver szintén sérült, pedig mindketten a kezdőcsapatban kaptak volna helyet. Akik kiestek a bő keretből: Thierno Ballo, Stefan Lainer, Tobias Lawal.

A teljes keret:

Kapusok: Heinz Lindner, Niklas Hedl, Patrick Pentz

Védők: Maximilian Wöber, Gernot Trauner, Kevin Danso, Stefan Posch, Leopold Querfeld, Philipp Lienhart, Philipp Mwene, Flavius Daniliuc, Patrick Wimmer

Középpályások: Nicolas Seiwald, Alexander Prass, Marcel Sabitzer, Florian Grillitsch, Florian Kainz, Romano Schmid, Christoph Baumgartner, Konrad Laimer, Matthias Seidl, Marco Grüll

Támadók: Marko Arnautovic, Michael Gregoritsch, Andreas Weimann, Maximilian Entrup

A szövetségi kapitány

Igazi pedagógus hírében áll Ralf Rangnick, aki hosszú és sikeres pályafutása során válogatottat még ezt megelőzően nem irányított. Ha megnézitek az internetet, neki tulajdonítják a gegenpressinget, a modern német futball keresztapjának hívják a szakembert. Az 1983 óta (vagyis már több mint 40 éve!) aktív német edzőt nagy örömmel fogadták Ausztriában, és láthatóan neki is elégedettséget okoz az itt való munka.

A kulcsjátékos

Azzal, hogy kiesett David Alaba, a sógoroknak új embert kell találni, aki majd a hátán cipeli a válogatottat. Képességei alapján ez a valaki Christoph Baumgartner lehet, aki idén szerződött az RB Leipzigbe, és bár többször csak epizódszereplő volt, nem zárt gyenge idényt.

A támadók közül Michael Gregoritsch a védők közül meg Philipp Lienhart lehet vezére ennek a mostani csapatnak.

A felfedezett

Habár tele van rutinos játékosokkal Ausztria, megférnek itt a fiatalok is. Sokan vannak, akik a szomszédunkban zajló Bundesligában futballoznak, mint Flavius Daniliuc vagy Leopold Querfeld. Bármelyikük kitűnhet a tornán, talán Daniliucnak van erre a legnagyobb esélye. A középpályán Alexander Prass alakíthat nagyot, a támadók közül pedig Maximilian Entrup.

A várható kezdőcsapat

Lindner – Lienhart, Daniliuc, Trauner, Mwene – Seiwald, Laimer – Baumgartner, Kainz, Schmid – Gregoritsch

A menetrend

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája
felső