Az Euro 24 Csapatai: Szlovákia

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2024 június 13.

Északi szomszédainkkal nem egészen felhőtlen a viszonyunk, de én tudok róluk abszolút tárgyilagosan beszélni, hiszen semmi problémám velük. Az ilyesfajta idegenkedés a történelmi múlt miatt persze problémás, de most futballról beszélünk, semmi másról, és nem is szabad bevonni semmi mást. Szóval beszéljünk Francesco Calzonáról, a szlovák válogatottról, Marek Hamsik érkezéséről, a kvalifikációról, a keretről, amelyben nagyon bíznak a szlovákok, és nézzük, kik lehetnek azok, akik teljesítményükkel segíthetik a csapatot.

Az út az EB-ig

Nem kis válság volt mostanában a szlovákoknál. Borultak ki a csontvázak a szekrényből, jöttek a gyengébbnél gyengébb eredmények, kínos meccsek, ami után a leghűségesebb szurkolók is elgondolkoztak a szakításon. Valószínűleg két ember mentette meg őket attól, hogy beleszürküljenek a gyenge csapatok életébe: Francesco Calzona, illetve Marek Hamsik. Az egykori kiváló játékos a pályán már nem segíthet, de a stáb tagjaként még értékes véleményekkel szolgálhat és szolgál is. Ami pedig Francesco Calzonát illeti, az ő segítségével sikerült visszaterelni a válogatottat a helyes irányba. Nem mondom, hogy az olasz hibátlan, de hát ki az?

Ami biztos, hogy Portugália mögött, Luxemburg, Izland, Bosznia-Hercegovina és Liechtenstein előtt Szlovákia kijutott az EB csoportkörébe, pedig itt sokan aggódtak főleg Izland és Bosznia miatt. Ehhez képest egyikük sem tudott tényezővé válni, Luxemburg jelentette a legnagyobb veszélyt Bozenikékre. Márciusban Ausztriával és Norvégiával játszottak a felkészülés miatt, előbbi megverte őket, utóbbival ikszeltek.

Júniusban két felhozó meccset játszottak, de csak az egyiket tervezték annak. San Marino után viszont Wales csapatát is 4-0-ra verték meg, utóbbira azért sokan nem számítottak, hiába barátságos mérkőzésről beszélünk…

A keret tagjai

Francesco Calzona előzetesen egy 32 fős bő keretet rakott össze, vagyis hat embertől kellett megválnia. Végül Dominik Takac, Dominik Holly, Jakub Kadak, Robert Polievka, Michal Tomic és Matus Kmet került ki. Egyáltalán nem kapott meghívót a Ferencváros egykori légiósa, Róbert Mák, aki folyamatosan ott volt a selejtező meccsein, de még a márciusi felkészülési meccseken is. A Fradiból való távozása óta messze sodródott az öreg kontinenstől, a 33 éves szélső most Ausztráliában futballozik.

A teljes keret:

Kapusok: Martin Dubravka, Marek Rodak, Henrich Ravas

Védők: Peter Pekarik, Denis Vavro, Adam Obert, Norbert Gyömbér, Milan Skriniar, Vernon De Marco, David Hancko, Sebastian Kósa

Középpályások: Tomas Rigo, Ondrej Duda, László Bénes, Patrik Hrosovsky, Juraj Kucka, Matus Bero, Stanislav Lobotka

Támadók: Tomas Suslov, Róbert Bozenik, Lubomir Tupta, Lukas Haraslin, David Strelec, David Duris, Leo Sauer, Ivan Schranz

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A szövetségi kapitány

Érdekes szezonon van túl Francesco Calzona. Élte a szövetségi kapitányok mindennapjait, amikor kapott egy felkérést a Napolitól: vegye át az irányítást a csapat felett. Akkor menesztették már a második edzőjüket, Calzona pedig ment és segített. Sokat ugyan ő sem tudott tenni, de látva, hogy három edző is megbukott, lehet, nem az edzők személyével és képességeivel volt elsősorban probléma.

Az olasz edző karrierje egyébként nagyon érdekes. Igazi vezetőedző csak most, Szlovákia és a Napoli kispadján volt, előtte asszisztensként és segédedzőként dolgozott különböző olasz csapatoknál. Nagy előrelépés ez számára…

A kulcsjátékos

Nem tudtam dönteni, így két játékost választottam. A szlovák válogatott vitathatatlanul legjobbjai Stanislav Lobotka és Milan Skriniar. Mindketten a védekezésben jók elsősorban, de a másik kapu előtt sincsenek elveszve. Miután éveket töltöttek az olasz élvonalban elmondható, hogy a rutinnal sincs problémájuk. Ők lehetnek, akik Hamsik mellett a keret fiataljait tudják trenírozni, mellesleg pedig összefogják a pályán a csapatot.

A felfedezett

Sok a fiatal a csapatban, mi most Leo Sauert emelnénk ki, aki mindösszesen csak 18 éves, és már itt van egy EB-n. Nyilván nem akkora szó ez, de jól mutatja a tehetségét az ifjú támadónak, hogy Calzona magával hozta. Sauer idén tette meg az első lépést a sztárrá válás felé. A Zilina utánpótlásában futballozott, amikor a Feyenoord ajánlatot tett érte. Azóta már a holland élvonalban játszik, és ugyan nem ontja magából a gólokat, 13 mérkőzésen kapott lehetőséget. Ez lehet a kiugrás számára.

A várható kezdőcsapat

Dubravka – Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Bozenik, Haraslin

A menetrend

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

UEFA Euro 2024
felső