EURO 2024: A Torna Álomcsapata

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2024 július 16.

Vasárnap este ért véget a kontinensviadal, egy hónapon keresztül izgulhattunk a kedvenceinkért. Magyarországnak ezúttal nem jött össze, nem túlzás kijelenteni, hogy Marco Rossiék ezúttal kissé csalódást keltő eredménnyel tértek haza. De már az is nagy szó, hogy ott voltak.

Nem csak ők okoztak csalódást. A francia válogatott szerepléséről elég sokat tudnék mondani – és nem lenne túl kedves, amit mondok -, de az ezüstérmes angolokról is csak a vége felé kezdett el javulni az általános közvélemény.

A lényeg: Az Európa-bajnokság győztese az a spanyol válogatott lett, amely az elejétől fogva úgy játszott, ahogy egy tornán kell játszania egy esélyesnek. Korábban még sosem fordult elő, hogy egy válogatott mind a hét mérkőzését megnyerje az EB-n, ez most összejött. És nem csak csapatként ontották a sikereket és a rekordokat, hanem egyénenként is.

Nem meglepő módon az álomcsapatunkban a legtöbb játékos spanyol nemzetiségű. De nem akartunk uncsi csapatot összeállítani…

Kapus

Diogo Costa

Talán nem mindenki fog ezzel a döntéssel egyetérteni, de mi a portugálok kapusa mellett foglaltunk állást. Az FC Porto kapuvédőjén semmi nem múlt, az egyenes kieséses szakaszban a továbbjutást döntötte el azzal, hogy Szlovénia ellen három tizenegyest is megfogott – illetve volt egy nagy védése Benjamin Sesko ziccerénél.

Sokan mondták George Mamardashvilit, aki Georgia kapusaként halmozott bravúrt bravúrra, viszont az utolsó meccsén négyet kapott Spanyolországtól. Kiemelkedő volt még Mike Maignan és Unai Simón.

Védők

Joshua Kimmich

Elképesztő teljesítményt tett le idén az asztalra Dani Carvajal, BL-győztes lett, megnyerte a spanyol bajnokságot és jó, kiegyensúlyozott játékkal Európa tetején landolt. Mi mégis Joshua Kimmich mellett vagyunk, aki eredetileg nem is jobb-bekk, kényszerből lett oda küldve, erre fel világklasszis teljesítményt nyújtott. Ameddig Németország versenyben volt, Kimmich minden egyes mérkőzésen a legjobbak közé tartozott. Míg Carvajalnak azért volt nem annyira látványos meccse is, plusz ott a piros lap épp a német csapat ellen. Ezért lett végül Kimmich a nyerő.

Pepe

Lehet egyfajta tisztelgés is. Pepe 41 évesen mutatta meg, hogy kell a védelem vezérének lenni. Lehet, hogy már nem olyan gyors, nem annyira hirtelen haragú, viszont még mindig egy mocskosul jó belső védő. Ellentétben Ronaldoval szereplése nem tűnt öncélúnak, Roberto Martínez azért állította a kezdőbe, mert tudta, hogy számíthat rá. És valóban számíthatott, a kiesés nem rajta múlt.

William Saliba

A francia válogatott véleményem szerint leszerepelt. Még úgy is, hogy amúgy eljutottak az elődöntőig. Úgy jutottak el odáig, hogy három góljukból kettő öngólból született. Egy dologra viszont nem lehetett panasz: a védelmükre.

Kiemelkedő futballal rukkolt elő William Saliba, akiben eleinte Didier Deschamps nem bízott, azonban ebben a szezonban klubszinten is remekül teljesített, nem lehetett kérdés, hogy ő lesz a francia csapat védelmének vezére. Ő is lett, és mivel nagyon fiatal, hosszú időre megoldódni látszik ez a poszt a válogatottban.

Marc Cucurella

Gary Neville azt mondta, Spanyolország Cucurella miatt bukhat majd el. Bevallom, mi sem arra számítottunk, hogy a Chelsea sokszor mellőzött balbekkje lesz majd a torna egyik legjobbja, sokkal inkább gondoltuk Alex Grimaldot a kezdőbe. Luis de la Fuente azonban tudott valamit, és bizalmat szavazott a nagyloboncú játékosnak. Nem volt gyenge meccse, nem mellesleg a döntőben ő adta a győztes gól előtti passzt Mikel Oyarzabalnak.

Középpályások

Rodri

Nem vitás, a torna legjobb játékosának itt kell lennie. Rodri sokszor láthatatlan, pedig a pályán egy nélkülözhetetlen elem. Ha kell, védekezik, ha kell, támad. Különösen jó szezon(ok) van(nak) mögötte, kétszer annyi trófeát nyert, mint ahány mérkőzést elveszített a pályán. Ezt azért ízlelgessük, és szoktassuk magunkat a gondolathoz, hogy Rodri az Aranylabda egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline247.com:2096 játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Jude Bellingham

Ha valahol lehet felhördülés, akkor itt. Jude Bellingham ugyanis nem volt annyira kiemelkedő. Mégis ide tettük. Egyrészt azért, mert a döntőben a jobbak közé tartozott (akart, de nagyon figyeltek rá), másrészt pedig két rendkívül fontos gólt szerzett. Az egyiket a csoportkörben Szerbia ellen, a másikat 1-0-s hátránynál Szlovákia ellen a 95. percben. Azt ráadásul ollózva… Az Aranylabda másik nagy esélyese Rodri mellett.

Dani Olmo

A hírek szerint hamarosan Rodri és Dani Olmo egy csapatban fog szerepelni, kivásárolják ugyanis a spanyolt a szerződéséből. Ő lett a torna egyik gólkirálya (másik öt játékossal együtt), pedig nem úgy indult, hogy Olmo meghatározó lesz. Pedri helyén játszott leginkább csereként, a Barca fiataljának sérülése után pedig egyértelmű volt, hogy ő veszi majd át a helyét a kezdőben. Franciaország ellen győztes gólt szerzett, ahogy betalált Georgia és Németország ellen is.

Támadók

Lamine Yamal

Mindössze 16 évesen játszotta első mérkőzését az Európa-bajnokságon, alig múlt 17, amikor magasba emelhette a trófeát. Nem is egyet, hanem rögtön kettőt, ugyanis a győzelem mellett őt választották a legjobb fiatal játékosnak a tornán. Emlékezetes gólt szerzett Franciaország ellen, illetve nem kevesebb, mint négy gólpasszt adott, egyet a döntőben is. Hatalmas jövő előtt áll, de még most kell mentálisan megfogni a srácot, tanítani neki egy kis alázatot, mert most igazán könnyű elszállni.

Cody Gakpo

Sokan Harry Kane-t, esetleg Georges Mikautadzét tennék ide, mi inkább Cody Gakpot. Nem klasszikus csatárt játszott, viszont Hollandia csapatában több gólt nem rúgott más. A Liverpool játékosa kihagyhatatlan volt ezen a tornán, és az, hogy Hollandia eljutott az elődöntőig nagyban köszönhető Gakponak.

Nico Williams

A torna másik nagy meglepetése Yamal mellett. Rendkívül érett játékot mutatott be a baszk támadó, aki a döntőben gólt szerzett, és a legjobb volt Anglia ellen. Nálunk legalábbis mindenképp. A hírek szerint nem is tudja őt megtartani csapata, az Athletic Bilbao, és már a közeljövőben az FC Barcelona játékosa lehet.

Ez volt a mi álomcsapatunk, ha te máshogy láttad, nem sértődünk meg rajta, ha megosztod velünk…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája
felső